Gènere i presó. Programa de perspectiva i equitat de gènere en l’àmbit penitenciari

Treballar qüestions com el gènere no és fàcil, gens. A la vista està l’actual panorama de violència de gènere i violència sexual que, deixeu-me dir-ho així, ens dessola.

Doncs imaginem per un moment com deu ser treballar aquesta qüestió en el context dels centres penitenciaris i també, com d’important i necessària esdevé aquesta tasca en seu penitenciària.

Un grup de professionals que treballen a presons, han col·laborat per crear i compartir aquest extraordinari material que sense cap mena de dubte paga la pena revisar si en algun moment et toca treballar el tema amb un grup d’alumnes, un equip de treball, etc.

Aquí el que al respecte diu la web de la Generalitat:

«Aquest llibre és fruit del treball col·laboratiu dels membres de la comunitat de pràctica de referents de gènere dels centres penitenciaris, i aporta la garantia que la perspectiva de gènere s’analitza des de la realitat viscuda en un centre penitenciari, lluny de teories o de models difícils d’aplicar. La seva lectura condueix a la reflexió i l’autoconeixement a tothom que estigui interessat en aquesta realitat, i dona arguments que posen de manifest l’origen de moltes de les desigualtats que comporten discriminacions i violències. És un bon indicador de la vocació professional i del compromís present a les institucions penitenciàries del nostre país.»

Font: http://justicia.gencat.cat/ca/departament/publicacions/col_leccions_actives/programa_compartim/

2018_11_16_pc-19-genere-i-preso

Donem la veu perquè les màquines ens entenguin quan parlem català

Hi ha propostes que són xules xules 🙂
Fem-ho !


Estratègies didàctiques per fomentar l’educació per al desenvolupament en l’àmbit escolar

Hi ha molta gent fent feina molt interessant per fer d’aquest món un lloc millor.

A partir d’el correu electrònic del Jordi Cuixart  «Des de la presó: 17 anys de presó no ens faran renunciar a res» arribo a la web lafede.cat (Organitzacions per a la justícia global).

No la coneixia malgrat la seva històrica trajectòria.

El baner «Recursos per a una educació transformadora» em crida l’atenció i el segueixo fins anar a parar a una altra web, la de  CeD: Competències i educació per al desenvolupament.

M’entretinc a mirar què és això i ho trobo aquí.

Competències i EpD és un projecte de formació i innovació educativa dirigit a professorat i personal tècnic d’ong que té una duració tres anys amb diferents nivells d’implicació.

Però segueixo navegant per la seva opció de Recursos i Estratègies didàctiques.

M’agrada molt el que trobo.

 

I segueix…

 

 

Audios i Músiques pels continguts educatius.

Sovint, quan fem alguna mena de continguts educatius invertim a saber quanta estona en cercar l’àudio que en pugui anar millor.

A YouTube disposem d’una audio-llibreria que ens proporciona una molt pràctica col·lecció tant de músiques breus com d’efectes sonors.

El cercador és molt molt útil, es poden «pre-escoltar» a l’instant i són molt fàcils de desacrregar (això sí, cal estar logat a YouTube).

Aquí:

https://www.youtube.com/audiolibrary/music

 

Microsoft Learning Content Development System: un generador de continguts per l’elearning

Microsoft Learning Content Development System (LCDS), és una apliació de Microsoft (gratuïta) que permet generar continguts per a elearning, exportable en SCORM.

LCDS incorpora una sèrie de plantille sque ens faciliten molt la creació dels continguts i permet una personalització realment diversa.

Aquí el Manual en castellà.

Manual-LCDs-v23-PDF

Avaluar els projectes per avaluar l’assoliment de les competències

De tant en tant m’apareix al timeline un tuit dels «d’imprimir» per tenir-lo sempre ben a prop i ben present.
Com aquest al respecte de l’Aprenentatge bast en projectes:Acostament a la gamificació més enllà de la pointificació

En una ocasió, a una Jornada d’Educació i TIC, vaig sentir a l’Oriol Ripoll que per programar una bona gamificació calia ser un jugador, recuperar allò que ens agradava del joc (que em disculpi si potser no el vaig entendre correctament)… i em va semblar coherent,  i conseqüentment em vaig desconnectar de la qüestió, vaig decidir ni intentar gamificar una sola sessió perquè si hi ha quelcom que no m’agrada són justament els jocs de taula: zero. I encara patia que si programava quelcom encomanés als alumnes la poca gràcia que tinc amb el tema jocs.

A més, això de la gamificació (des d’una mirada així poruga i de lluny) em sonava molt a allò que anys enrere muntàvem als fòrums: el karma, totalment quantitatiu i gens qualitatiu, vaja, això que ara sembla que es diu pointificació.

Avui m’ha passat pel davant aquesta article de la Camino López https://unamillennialdeprofesora.wordpress.com/2018/03/30/deja-de-pointificar-con-apps-reflexiones-sobre-gamificacion-y-nuestra-responsabilidad-como-profesores/ i li he fet una ullada ràpida que, contra-pronòstic, m’ha enganxat.

M’he aturat en aquesta imatge del Gamification Design Framework i això m’ha semblat una altra història.  Aquí si m’hi veig. No sé on aniré a parar, però seguiré aquest fil a veure si resolc el tema «Action» amb una certa dignitat 🙂

A veure.

 

 

Aquesta Sí és una creu necessària

Cada any ho penso quan l’envio al gestor les dades per fer la declaració de la renda: «Aquesta vegada he de pensar en dir-li que marqui la creu..»  però res, no li acabo de dir mai.

Avui acabo de descobrir que el gestor, que per desgràcia seva el considero un amic, em té present…

…mmm… el cert, tot s’ha de dir, és que no sé si ho fa per defecte o no, però això ja és una altra història i, sigui com sigui, aquesta, sí és una creu necessària.

Manifest per una nova cultura digital

Aquí el Manifest per una nova cultura digital, al que m’adhereixo, obtingut, tal qual, https://manifestoculturadigital.wordpress.com


Un manifest viu i dinàmic

Estem en un moment crucial per al present i el futur de la nostra vida individual i col·lectiva. Hem de prendre consciència de com els avenços tecnològics ens afecten en àmbits tan dispars com la política, la salut, l’economia, l’educació o els nostres drets. Aquests canvis suposen una gran oportunitat de dissenyar una nova cultura digital per desenvolupar una societat millor.

Però tot això no passarà si esperem que algú ho faci per nosaltres. Necessitem dibuixar un nou mapa per interpretar el món que ens permeti teixir un nou consens social. Per això volem reflexionar, compartir i connectar persones i entitats per actuar des d’un posicionament ètic, reflexiu i informat. Per tot això, partim d’aquests 10 àmbits:

1. Societat Dinàmica.
Educa tota la tribu. Si la tribu avui és digital, la tribu s’educa també a internet. Aprendre a viure en societat implica poder créixer en tots els àmbits, també el digital.

2. Drets Humans.
Tota persona té dret a estar connectada amb el món i a conèixer de forma entenedora els avenços de les noves tecnologies, sotmetent-los a debats ètics i socials.

3. Educació Universal.
La xarxa entre famílies, entitats, empreses i institucions educatives ha d’assegurar l’educació digital de criatures, joves, persones adultes i gent gran.

4. Competències Digitals.
Desenvolupem competències digitals al llarg de la vida, on l’ús adequat de les eines resideix més en el ‘per a què’ i el com, i menys el ‘quan’ o ‘quant’.

5. Gestió de la Identitat.
Hem de gestionar les emocions a la xarxa de manera que preservem la pròpia privacitat, la seguretat i la identitat; preservant sempre l’equilibri entre el jo presencial i el virtual.

6. Desenvolupament Professional.
Hem de replantejar el disseny i la funció dels sistemes educatius, les noves formes de treball i les relacions entre ciutadania i institucions públiques i privades.

7. Cultura Col·laborativa.
Participem creativament en el disseny d’una cultura de dades obertes amb noves apropiacions de la tecnologia i formes de relacions humanes.

8. Comunicació Crítica.
Els mitjans de comunicació i les xarxes socials són responsables dels missatges i valors que transmeten. Productors i consumidors hem de tenir esperit crític.

9. Consum Conscient.
El consum digital responsable genera hàbits saludables i respectuosos en la connexió amb un nou equilibri entre horaris, espais i usos conscients.

10. Ús Responsable.
Fem servir els recursos adequats de forma justa, equitativa i solidària, a favor de la transparència, la neutralitat, la reutilització i la sobirania tecnològica.

 

Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual
CC BY-NC-SA

Aquesta llicència permet a qualsevol persona mesclar, adaptar i construir a partir de la vostra obra sense finalitat comercial, sempre que us en reconeguin l’autoria i mantinguin llicència en les seves noves creacions.


Paraula de Saramago, et lloem senyor

Aquest migdia, a un dinar informal de feina, ha sortit durant una estoneta la qüestió de les criatures i de la paternitat i de…

Un company m’ha parlat d’una cita de Saramago al respecte…
Aquí un no combrega gaire (gens) amb la qüestió divina, però totalment amb el sentit de les paraules del mestre:

Aquestes:

“…hijo es un ser que Dios nos prestó para hacer un curso intensivo de cómo amar a alguien más que a nosotros mismos, de cómo cambiar nuestros peores defectos para darles los mejores ejemplos y, de nosotros, aprender a tener coraje. Sí, ¡eso es!; ser madre o padre es el mayor acto de coraje que alguien pueda tener, porque es exponerse a todo tipo de dolor, principalmente de la incertidumbre de estar actuando correctamente y del miedo a perder algo tan amado. ¿Perder?, ¿cómo?, ¿no es nuestro?, fue apenas un préstamo …el más preciado y maravilloso préstamo ya que son nuestros sólo mientras no pueden valerse por si mismos, luego le pertenece a la vida, al destino y a sus propias familias. Dios bendiga siempre a nuestros hijos, pues a nosotros ya nos bendijo con ellos”.

(José Saramago)

Terminologia bàsica de la resolució alternativa de conflictes.

En el marc del Dia Europeu de la Mediació, amb la voluntat de contribuir a la comprensió i la divulgació de conceptes rellevants d’aquest àmbit (el de la mediació), el TERMCAT i el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya, del Departament de Justícia, difonen una infografia interactiva [i un vídeo] en què es presenten els procediments de resolució alternativa de conflictes (coneguts com a ADR) més habituals.

El cert és que anem farts de sentir parlar de mediació, però aquesta senzilla infografia interactiva aclareix, tot just amb 4 línies les diferències entre mediació, arbitratge, dret col·laboratiu, negociació i conciliació.


Font: http://www.termcat.cat/docs/ADR/